2011 går over i historien. Noen fullstendig statistikk for elgsnes.no foreligger ikke for dette året fordi Hålogaland IKT i september gjorde en tabbe og slettet all trafikkhistorikk for siden. Statistikk finnes derfor bare fra 22. september og ut året. I denne perioden er det registrert 22.161 besøk med 78.953 sidevisninger på elgsnes.no. Under forutsetning av at denne perioden er representativ for hele året, har det i 2011 vært 80.087 besøk med 285.325 sidevisninger, eller gjennomsnittlig 219 besøk og 782 sidevisninger per dag. En takk til alle som har besøkt elgsnes.no i 2011, og vel møtt igjen i 2012!

(31.12.2011)


Bildet til høyre ble tatt ved 15-tiden i ettermiddag idet mørket var i ferd med å falle på. Veilysene var tent, men skinnet fra sørvesthimmelen lyste fortsatt opp landskapet. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(30.12.2011)


Selv om landskapet nå er snødekt, er det fortsatt barmark nede i Rateneset. Dette skyldes nok hovedsaklig at den smale landtunga er sterkt påvirket av sjøtemperaturen. Medvirkende kan det nok også være at det er salt i graset i forgrunnen på bildet etter storfloa for vel en måned siden da valen ute i Rateneset stod under vann. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(29.12.2011)


Et polart lavtrykk var spådd å gi full storm i natt. Noe mer enn kuling var det imidlertid ikke. Derimot fikk vi såpass med snø at jordene ble skikkelig hvite for første gang denne vinteren.

(28.12.2011)


I går kveld kom det litt snø. Dermed hadde landskapet et mer vinterlig preg da det lysnet av dag. Imidlertid var det ingen skikkelig julesnø slik den fortsatt framstilles på julekortene. Grasstubbene på engene stakk opp gjennom snøen, så det dreide seg bare om et him som vi sier på dialekt. For den som vil vite mer om betydningen av dette dialektordet, klikk på "Dialektord" i menyen til venstre og deretter på bokstaven "H".

(27.12.2011)


I natt og i formiddag var det vestlig kuling i kombinasjon med høy vannstand. Heldigvis hadde vi ikke noe i nærheten av de vindstyrker som man opplevde på Vestlandet og i Trøndelag. Og båtene er tatt opp og satt i naust for vinteren. Vi har derfor ikke registrert skader så langt. Men uværsperioden er neppe over med dette.

(26.12.2011)


God jul!
(25.12.2011)

Selv om det kom 12 millimeter nedbør i dag, blir det ingen hvit jul så lenge temperaturen er godt over frysepunktet. En stund var det faktisk tilløp til snøflak i luften, men de smeltet straks de traff bakken. I dag er det nymåne, og i følge gammel tradisjon vil været framover avhenge av i hvilken himmelretning månen "tennes". I følge værmeldingene ser det ut til at gårdagens værspådom går i oppfyllelse - i hvert fall for de nærmeste dagene.

(24.12.2011)


23. desember kalles tollesmessdagen etter den islandske biskopen Þórlákr Helgi Þórhalsson som ved alltingsvedtak ble gjort til Islands skytshelgen i 1198. Utenom Island ble han bare dyrket på Vestlandet og i Nord-Norge. Det knytter seg mange værmerker til denne dagen. Lokalt i vårt område het det at om det var uvær tollesmessdagen, ville det vare til kyndelsmesse. Holder dette stikk, kan vi dermed vente oss dårlig vær helt fram til 2. februar.

(23.12.2011)


Så nådde vi bunnen, igjen går det oppad,
Igjen går det fremad mot lys og mot sol.
I tåkegrå dager og regntunge netter
Skred mørket imot sin ytterste pol.

(Hør Nordnorsk visegruppe synge denne sangen ved å klikke her.)

(22.12.2011)


Vanligvis er 21. desember solsnudagen, men i året før skuddår er 22. desember den korteste dagen i året. Dette avviket skyldes at jorda bruker 365,2422 dager rundt sola, og skuddårsdagen er til for å rette opp dette avviket. Før den gregorianske kalenderen ble innført i Danmark-Norge i år 1700 ble ikke dette korrigert, og derfor fikk vi avviket mellom ny og gammel jul ved innføring av ny kalender. Fortsatt snakker vi om trettendagen og tjuendedagen uten å tenke over at dette en gang var jul og nyttår.

(21.12.2011)


Det brukes en god del plast i landbruket, til emballasje, silolegging og ikke minst til rundballepakking. I dag ble plasten som vi ennå ikke hadde levert, pakket og kjørt til Hålogaland Ressursselskap i Harstad. Kostnadene forbundet med returplast er lagt på innkjøpsprisen, så det koster ikke noe ekstra å levere landbruksplast til gjenvinning.

(20.12.2011)


Selv om det finnes antydning til snø på markene, mangler det mye på hvit jul slik man husker den fra barndommen. Og nå melder meteorologene om regn. Det er forøvrig ikke noen nyhet, kakelinna er nærmest årviss. Tidligere var det imidlertid så mye snø at mildværet ikke førte til barmark, mens det i de senere år er blitt mer vanlig at vi ikke har permanent snødekke før i januar.

(19.12.2011)


Korsberget har trolig fått sitt navn fordi det oppe i berget er to ganger med en lys bergart som danner et kors i den grå gneisen. Dette er ikke lett å se på det lille bildet, men klikk på det, så får du se en større versjon der korset er tydelig. Bildet er tatt fra den gode fiskeplassen Korsbergklakken der det også i dag var flere torsker å få.

(18.12.2011)


Oppe i Storbakkan er det fortsatt litt snø og is igjen på marka, mens det nede på Storåkeren nå er barmark. Selv om temperaturen i det siste har ligget over frysepunktet, fører klarværet til strålingsfrost.

(17.12.2011)


Ennå klokken 10 i formiddag var det så mørkt at fotocellen ikke hadde koblet ut veilysene. Så bildet ble selvfølgelig tatt ved hjelp av stativ og snorutløser. Selv om mildværet fortsetter og stadig mer av snøen forsvinner, er det fortsatt is på veiene. På bildet sees gjenskinnet av veilysene i isflaten, så nå er det skikkelig speilis.

(16.12.2011)


Med ytterligere temperaturstigning i dag, er det lite snø igjen på innmarka. På veiene er det nå så glatt at det er nesten umulig å ta seg fram til fots. Islaget er imidlertid så tynt at grusen stikker opp her og der. Så godt sparkeføre er det heller ikke. Dermed blir det til at bilen blir brukt internt på gården - og da med firhjulstrekket innkoblet.

(15.12.2011)


Temperaturen har steget til 4 plussgrader, og ytterst i Vester-Raten der det lå lite snø i utgangspunktet, er det igjen barmark. Bildet er tatt fra Nordhågen og viser Ringskjæret midt i bildet. Bak sees Rateneset og Raten. Fjellet i bakgrunnen kalles Toppen og ligger på Grytøya på andre siden av Toppsundet.

(14.12.2011)


Dagen kalles lussi, lussimesse eller lussinatt til minne om den hellige Lucia av Syrakus som led martyrdøden i år 304. Trolig har navnet blitt forbundet med lux eller lys, og slik bidratt til forestillingen om at dette var vintersolverv. I bondepraktikaen heter det "Sankt Lucia den længste Nat formaa", og uttrykket "lussinatta lange" har vært i bruk helt opp til vår tid.

(13.12.2011)


Det kom litt snø i går, men langt fra nok til å skape julestemning. Og snart kommer mildværet, så da forsvinner vel snøen igjen i lavlandet. I motsetning til i går har det i dag vært landvind og klarvær. Dermed var sørhimmelen gyllen midt på dagen, med litt mindre blåstikk i bildet som resultat.

(12.12.2011)


11. desember sies å være fandens fødselsdag, så hva annet kunne man vente enn "tykjever". I natt blåste det opp med kraftig vind fra nordnordøst. Denne vindretningen kalles landnorøy og er kjent og fryktet blant fiskere. Selv med dagens sofistikerte hjelpemidler har meteorologene problemer med å varsle de små, men intense polare lavtrykkene som skaper plutselig og kraftig vindøkning på kysten. Da bildet ble tatt midt på dagen, hadde "han blåst ifrå sæ" som vi sier her nord.

(11.12.2011)


Det spesielle blå mørketidslyset blir mer framtredende etter hvert som vi nærmer oss solsnu. Med skyer på himmelen, er det nå bare skumringslys selv midt på dagen. Bildet viser nærmerst Vester-Raten med Ringskjæret til høyre. Fjellene i bakgrunnen ligger på Andøya på nordvestsiden av Andfjorden.

(10.12.2011)


Månen stod lavt over Skipperøya i ved halvtitiden i formiddag. Da var det fortsatt for lite lys til å fotografere på frihånd. I morgen er det fullmåne, og som ventet er det kulde ved denne månefasen. Nymåne er det på selveste julekvelden, og dermed skulle alt ligge til rette for at det blir kakelinne i år også.

(09.12.2011)


En del av fangsten fra sist søndag ble råskjært og hengt opp på naustveggen. Det meste skal bli til boknafisk ved juletider, mens de minste fiskene får henge til det blir tørrfisk av dem. Forhåpentligvis blir det tid og godvær til ytterligere en fisketur før jul slik at det kan bli enda mer gnagfisk til neste år.

(08.12.2011)


I kveld fikk vi handelsgjødsla for neste sesong i hus. Selv om det ikke er samme forutsigbare terminpriser på gjøsel som tidligere, er den normalt sett billigere på denne tiden av året enn om våren. Og det at man får merverdiavgiften tilbake ett år tidligere ved kjøp før nyttår, er ihvertfall uforandret. På bildet er transportør Pål Forså i ferd med å stable opp storsekkene i silobygget.

(07.12.2011)


Temperaturen har vært under frysepunktet, og i tillegg har klarvær gitt strålingsfrost. Dermed begynner det å bli tele i marka. Derfor ble tele- og snømåleren satt ned i dag. Det er om lag en måned senere enn det som tidligere har vært vanlig. Men så har vi da også hatt uvanlig høye temperaturer for årstiden.

(06.12.2011)


Røde skyer på sørhimmelen minner oss om at sola er bak horisonten et sted. Men fortsatt er det en god stund til solsnu, og nesten 8 uker til vi igen kan se soløyet her på Elgsnes.

(05.12.2011)


Nå er det så lite lys selv midt på dagen at det er vanskelig å få skarpe bilder når standplassen er en båt i konstant bevegelse. Fisketuren i dag ga som resultat 21 fine torsker, 6 seier, 2 langer og best av alt: Ei fin småkveite. Dermed skulle julemiddagen være sikret! Klikk her for å se bilde av fangsten.

(04.12.2011)


Det var ikke mye snø som kom i går kveld, for i dag er det bare en aning hvitt mellom grønt gras på engene. Men temperaturen har falt tilstrekkelig til at det er blitt is på sølepyttene og frostskorpe på veiene.

(03.12.2011)


En våt dag med regn fra tidlig morgen. Ikke lenge etter at bildet ble tatt midt på dagen dreide vinden til nordvest og økte på til kulings styrke. Fram til klokken 16 kom det 12 millimeter regn. Senere gikk nedbøren over til snø, og ettersom vi ikke har oppvarming av nedbørsmåleren, blir denne nedbøren ikke registrert før det igjen blir tilstrekkelig med plussgrader.

(02.12.2011)


Det blir mørkere for hver dag som går, og fra i dag er også sola under en tenkt horisont med hav i sør. Når det er overskyet som nå og barmark, blir dagslyset kortvarig. Da bildet til høyre ble tatt ved halvtitiden i formiddag, var det fortsatt behov for stativ og snorutløser på grunn av den lange eksponeringstiden.

(01.12.2011)