Plutselig slo været om med storm fra nord. Men slik er været her nord - alltid skiftende. 2008 går nå over i historien. I løpet av året har det vært 42.524 besøk med 203.108 sidevisninger på elgsnes.no. Det er litt færre besøk, men betydelig flere sidevisninger enn året før. Det høyeste besøkstallet var 25. mai, da det var 260 innom, mens det ikke var besøk 22. - 23. februar og 23. oktober grunnet serverproblemer. En takk til alle som har vist interesse for elgsnes.no i året som har gått, og vel møtt igjen i 2009!

(31.12.2008)


Dagens bilde er tatt fra Durmålstuva og i motsatt retning av bildet i går. De samme husene som var synlige på gårdagens bilde, er også med her. I tillegg kan vi se stabburet, våningshuset og skjåen på Storbakkan på bildet fra i dag.

(30.12.2008)


Julestemningen regnet bort ganske fort. De siste dagene har det vært så mildt at man har måttet langt ned i Sør-Europa for å finne høyere temperaturer. Bildet er tatt fra Vester-Raten og viser nærmest husene på bnr. 4, deretter Andreastua på bnr. 3 og bakerst gammel- og nyfjøset på Storbakkan, som har bnr. 2.

(29.12.2008)


Fortsatt er det lite som minner om vinter. Markene er grønne, og nå begynner også telen i jorda å tine. Siste uka har den tint en centimeter nedenfra og tre centimeter ovenfra. Det tette skydekket gjør at det ikke blir skikkelig lyst, og selv midt på dagen stod veilysene på. Bildet er tatt på frihånd med liten oppløsning, 1/20 sekund eksponeringstid og blenderåpning 2,8.

(28.12.2008)


Stormen i natt blåste opp låvedørene på det gamle fjøset på Raten. Heldigvis ble det ikke større skade enn en knekt bom og et løsrevet hengelåsbeslag. Vi fikk lukket dørene og spikret skråavstivere fra dørene og ned på låvebrua. Permanent reparasjon får utstå til været blir bedre.

(27.12.2008)


Det har vært midlvær siden julaften. I går var det hele ni plussgrader, mens det i dag er fem grader. Til gjengjeld er det nå sørvest kuling og regn. Så snøen som kom før jul, er helt borte. Barmark, tett skydekke og byger som går nesten i ett, gjør at det selv midt på dagen ikke var lys nok til frihåndsfotografering. Bildet er tatt ved halvettiden i dag med stativ, og da hadde veilysene allerede slått seg på.

(26.12.2008)


 

God jul!

 

(25.12.2008)

De første juletrærne er kjent fra Tyskland på 1500-tallet. Til Norge kom skikken rundt 1820, og da først blant overklassen. Her nord var einer eneste bartreet, men den var sjelden høyvokst. Løsningen ble at man laget en stang med hull i der man stakk inn greiner av einer. Slik fikk man både fine og billige juletrær, og stammen kunne brukes om igjen år etter år. Slik gjenbruk er det imidlertid slutt med forlengst. Julegrana på bildet har vokst her på Elgsnes, og ble hugget i går.

(24.12.2008)


I kveld var det et praktfullt nordlys. Til tider dekket det store deler av himmelen, slik at de karakteristiske bølgebevegelsene nærmest ble borte. Uansett er det en utfordring å fange nordlyset i et stillbilde med lang lukkertid. Bildet til høyre ble likevel ikke så verst. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(23.12.2008)


Det kom noen snøfjon i går ettermiddag, men det var ikke nok til å skape julestemning. Men da vi våknet i dag morges, var landskapet igjen hvitt. Og får meteorologene rett, skal denne snøen bli liggende helt fram til første juledag. Da skal et nytt lavtrykk gi oss sørvest vind opp til storms styrke og regn.

(22.12.2008)


I dag er det vindtersolverv eller solsnu som vi sier på dialekt. Begge betegnelser henspeiler på at det nå blir lysere for hver dag som går. Astronomene vil vel heller si at nå står jordaksen sett fra sola vinkelrett på ekliptikken. Det skjer ved vintersolverv og sommersolverv, i det første tilfellet vender jordaksen mot sola på den sørlige halvkule, og ved sommersolverv vender den mot sola på den nordlige halvkule.

(21.12.2008)


Fortsatt er det grønne marker og ingen tegn til hvit jul. Men det er jo ennå fire dager igjen til julaften, og i kveld melder meteorologen om nordvestlig vind med sludd og snø. Så hvem vet, kanskje det blir væromslag selv om det ikke er nymåne før tredje juledag.

(20.12.2008)


Mildværet fortsetter, i dag med sørvest og regn. Nå er det bare i veigrøftene at det er snø. Den hvite flekken midt i bildet bærer navnet Litjebakkan, og er den høyestliggende innmarka på gården, 45 meter over havet. Der ligger snøen fortsatt. Men det er mer mildvær i vente, så snart er det vel bart også der.

(19.12.2008)


I dag var det mindre skyer, og dermed lysere midt på dagen. Markene er fortsatt grønne, så man kan fristes til å tro at bildet er fra månedsskiftet mellom oktober og november.

(18.12.2008)


Snøen har smeltet bort, og i tillegg har det vært tett skydekke i dag. Dermed var det så mørkt at fotocellen ikke koblet ut veilysene midt på dagen. Bildet til høyre er tatt kl. 12, og da var det så lite lys at stativ måtte til for å unngå bevegelsesuskarphet.

(17.12.2008)


I dag har vi hatt sørvestlig vind med regn og seks plussgrader. Kakelinna er navnet på dette mildværet som vi nesten bestandig har før jul. En gang i tiden trodde man at mildværet skyldtes sterk fyring i komfyrene i forbindelse med julbaksten. Selv om man i dag mener mildværsperioden kommer som en følge av naturlige endringer i luftstrømmer, trykk og temperaturer, er det tankevekkende at menigmann alt for lang tid siden hadde forestillinger om at mennesket gjennom sine handlinger kunne påvirke klimaet.

(16.12.2008)


Månen står lavt over Dverberg på Andøya. Fjellet til høyre i bildet heter Arnipa, og holmen foran er Litjeskarvhausen ytterst i Grøtaværan. Det vanlige er at det blir mørkt etter solnedgang, men slik månefasen er nå, blir det mørkt etter månenedgang.

(15.12.2008)


Bildet viser huset og naustet på Ebergplassen, eller bnr.7 Stenhaug som det kalles i matrikkelen. Bakenfor skimtes fjøset og hovedbygningen på bnr. 1 Raten. Oppe til høyre i bildet, og på andre siden av Toppsundet, er det en svart flekk. Det er innslaget for tunnelen som skal gjøre ferdselen mellom Dale og Alvestad trygg vinterstid.

(14.12.2008)


Det har til nå ikke kommet så mye snø at det har vært behov for å brøyte gårdsveien. Men frysing og tining om hverandre i en måned nå har gjort veien veldig glatt og vanskelig å gå på. Så i dag la vi kjettinger på 2650en og strødde gårdsveien. På bildet er Tore i ferd med å avslutte monteringen av kjettingene.

(13.12.2008)


Bildet til høyre ble tatt i formiddag. Fortsatt er dagslyset så svakt at månen gir tydelig gjenskinn i havet. Lysene i venstre billedkant er hurtigruteskipet Richard With som er på sør. Neste anløp er Risøyhamn kl. 10:45.

(12.12.2008)


Nei, det er ikke sola som lyser opp Grytlandsfjellene midt i advent, selv om det nesten kan se slik ut. I stedet er det lyset fra den gylne sørhimmelen som reflekteres. Når forgrunnen i bildet ikke er like lys, skyldes dette både at fjellet Elgen sør for gården stenger for noe av himmellyset, og fordi terrenget heller mot nord slik at det blir langt mindre innstråling av lys her.

(11.12.2008)


Før det ble mørkt i ettermiddag var sørvesthimmelen oransjefarget. Med driftsbygningen i bildet og utsiktene til en dårlig WTO-avtale for norsk jordbruk generelt og nordnorsk jordbruk spesielt, kunne man ha vært fristet til å kalle bildet jordbruk i solnedgang. Men så er det slik at vi har mørketid og ingen solnedgang for tiden. Og optimister er vi jo her nord, ellers hadde vi vel ikke drevet jordbruk i sørhellingen av nordpolen.

(10.12.2008)


Bildet viser gravhaugen nedenfor Ebergplassen. Den er ikke undersøkt, men ut fra høyden over havet og andre funn gjort i området, kan man anta at den er fra merovinger- eller vikingetid, dvs. fra perioden 600 - 1050 etter Kristus, eller etter vanlig tidsregning som det visstnok nå skal hete.

(09.12.2008)


Bildet er tatt fra Raten og viser nærmest Litjeknausen utenfor Vester-Raten, bakenfor Nordste Måsskjæret og bakerst Bjørnskinnfjellet på Andøya. Bildet er tatt med et kraftig teleobjektiv, så det kan se ut som om det er kort vei over Andfjorden, men i realiteten er avstanden til fjellet i bakgrunnen cirka 27 kilometer i luftlinje.

(08.12.2008)


Lyset på sørhimmelen ved middagsleite minner oss om at det nå bare er to uker igjen til sola snur. Det er alltid triveligere når man vet at neste dag blir et hanefjed lenger, ikke kortere slik situasjonen er i de to kommende ukene.

(07.12.2008)


Bildet viser deler av fjellet Toppen på Grytøya. Den takkede delen av fjellet kalles Skjæringan, og den største takken kalles Stor-Toppen. Av ei méd på Kasfjorden vet vi at den en gang i tiden også er blitt kalt Stabben.

(06.12.2008)


Enda en dag med klarvær og nesten vindstille. Bildet er tatt omtrent på samme tid som i går, men nå mot øst. Det er den lysende sørvesthimmelen som lyser opp landskapet og skaper en illusjon om at mørketiden er over.

(05.12.2008)


Klarvær og plussgrader er relativt sjeldent på denne tiden av året. I desember er det som regel sørvestlig vind som gir plussgrader, oftest med regn. Bildet er tatt ved halvtotiden i ettermiddag. Da var det fortsatt lys nok til å fotografere uten stativ.

(04.12.2008)


Ennå er det rognebær å finne, så dermed er det fortsatt gråtrost her. Til nå har den ikke lidd noen nød, men det er et sjansespill om den baserer seg på å overvintre. Mest sannsynlig venter den på en skikkelig nordavindskuling som kan bringe den sørover uten alt for store strabaser.

(03.12.2008)


Fra og med i dag starter den teoretiske mørketiden. Det betyr at nå hadde sola vært under horisonten midt på dagen selv om det hadde vært hav i sør. Men fortsatt reflekteres det solskinn fra skyene, og minner oss om at det bare er 57 dager til sola igjen skinner her på Elgsnes.

(02.12.2008)


Desember starter med tøvær, og i dag var det på det meste 3 plussgrader. Det er akkurat nok til at det blir slapseføre på veiene. Så i fall mildværet ikke fortsetter, vil snøen fryse fast på isen, og vi blir kvitt blindhålka som har vært skummel den siste tiden.

(01.12.2008)