Ved utgangen av 2002 vil jeg takke alle som har vist interesse for dette nettstedet. I løpet av året var det 17765 besøkende som til sammen hadde 87205 sideoppslag på elgsnes.no. 3. juni var antall besøkende oppe i 136, det høyeste på en dag så langt. 3. mars derimot, var det bare 13 besøk på sidene.

(31.12.2002)


Klarværet fikk en brå slutt i løpet av natten. Etter at temperaturen hadde vært nede i minus 13,4 sent i går kveld, steg den med ni grader fram til i formiddag. Med overskyet vær og enkelte snøbyger, er det nok en del selvbestaltede fyrverkerieksperter som begynner å bekymre seg for utskytningsforholdene i morgen kveld.

(30.12.2002)


I dag var det gudstjeneste i kapellet her på ELgsnes. Kanskje var det for siste gang. Kommuneøkonomien er så dårlig at det er foreslått å stenge fire av kirkene i Harstad, deriblant denne. Kreativ budsjettering har skaffet penger til å holde ærverdige Trondenes kirke åpen, men framtiden er mer uviss for de mindre distriktskirkene.

(29.12.2002)


I natt var temperaturen nede i -10 grader Celsius. Det er det kaldeste vi har hatt til nå denne vinteren. Men til natten kan det bli enda kaldere. Nede i fjæra har det begynt å fryse is under flomålet. Fordi sjøen er varmet opp av Golfstrømmen, blir det is her bare når det er skikkelig kaldt.

(28.12.2002)


For hver dag som går, kommer sola nærmere horisonten. Etter almanakken skal den komme til syne 14. januar. Men det er i teorien. Fjellene i i sør stenger i ytterligere to uker. Inntil da får vi glede oss over rødskjæret på himmelen som bærer bud om lysere tider.

(27.12.2002)


Sveinung har fått sitt høyeste juleønske oppfylt: En ekte John Deere tråtraktor med frontlaster. Det er bare John Deere som gjelder. Alt annet er dritt-traktorer i følge denne unge traktoreksperten.

(26.12.2002)


 

God Jul !

 

(25.12.2002)

Det er julaften, og snart ringes julen inn. Ei ku som skulle kalve, gjorde fødselen unna i formiddag. Så nå gjenstår bare kveldsstellet i fjøset før det er skikkelig jul i gården.

(24.12.2002)


Mange drømmer om å hugge juletreet selv, men få har muligheten. Dessverre finnes det folk som ikke skiller så nøye mellom mitt og ditt. I dag ble det stjålet ei gran her på Elgsnes. Barnålene på veien er det eneste som er igjen. Undres på hvordan tyven føler seg når han går rundt juletreet sammen med barna i morgen kveld?

(23.12.2002)


4. søndag i advent og vintersolverv. Vanligvis er 21. desember selve solsnudagen, men i år hadde astronomene funnet ut at det var først etter midnatt at jordaksen sett fra sola stod vinkelrett på ekliptikken. For oss vanlige mennesker er det nok å vite at dagene fra nå av blir stadig lengre, og allerede i dag synes sørhimmelen å ha fått et lysere preg.

(22.12.2002)


Mens året 2002 nå går mot slutten, er planleggingen for neste sesong forlengst startet. Vekstskifte- og gjødselplan for 2003 er laget, og gjødsel er bestilt til gunstig terminpris. I dag var Pål fra Rustad Transport her med storsekkene fra Felleskjøpet. Så selv om det nå snør tett, så er litt av grunnlaget for neste års avling alt lagt.

(21.12.2002)


Tradisjoner knyttet til månen er kjent fra middelalderen av. Dersom et arbeid skulle bli vellykket, måtte man unngå minkende måne og fallende sjø. Ennå opp mot vår tid har det vært sagt at slakting og skjæring av glass skulle skje på voksende måne og mens sjøen flødde, ellers kunne det gå galt. I dag avviser vi dette som overtro, men det er likevel merkelig at kyrne oftest kalver mens sjøen flør...

(20.12.2002)


Fullmåne med stille og klart vær. Selv om mange av de gamle værtegnene ikke stemmer lenger, virker det som denne sannheten fortsatt gjelder. I natt snødde det kraftig; og fordi vinden hadde løyet, ble snøen liggende. Så det blir nok skikkelig nordnorsk "snykov" når det blåser opp igjen.

(19.12.2002)


Etter en stormfull natt har vinden løyet en god del. Siden i går har landskapet fått vinterpreg. Det har ikke kommet mye snø, men så er heller ikke vanlig. Som regel blåser det meste av snøen bort når vinden er nordlig som nå.

(18.12.2002)


Før vi fikk meteorologer, radioer og værsatelitter var det nødvendig kunnskap å kunne se i været. Ikke minst blant fiskerne var dette viktig. I verste fall kunne det dreie seg om liv eller død. Noe av det viktigste for bedømmelse av hvordan været ville bli, var utseendet og bevegelsen på skyene. Kraftig skydrag eller drått slik som i dag forteller at det snart blir sterk vind.

(17.12.2002)


Grunnet svakt lys begynner det å bli vanskelig å ta bilder på frihånd selv om man benytter laveste oppløsning på kameraet. Bildet til høyre som er tatt fra Blåbærhågen og viser en del av markene på gården med fjellet Toppen på Grytøya i bakgrunnen, ble eksponert mens kameraet stod på en fjellknaus.

(16.12.2002)


I dag er det tredje søndag i advent, og fortsatt grønne marker. I løpet av natten ble det klarvær og strålingsfrost. Så selv om det er plussgrader, har likevel vannet frosset på sølepyttene. I følge meteorologene skal det bli nordavind og snø på tirsdag. Dette kan stemme dersom det er kakelinna vi har lagt bak oss, men passer dårlig med at det er fullmåne på torsdag.

(15.12.2002)


På vestersiden av Elgsneshalvøya ligger Litjeskjæret. Det stikker ut fra kystlinjen, og dessuten går et grunnsva videre nordover der det bare er en halv meter dypt ved lavvann. Så her er en av de få stedene rundt Elgsnes der man må være påpasselig med å holde tilstrekkelig klar av land.

(14.12.2002)


13. desember kalles lussimesse eller lussinatt. Før i tiden mente man dette var den lengste natten i året, og i bondepraktikaen heter det at "Sankt Lucia den længste Nat formaa". Selv om vi vet at det fortsatt er vel en uke til vintersolverv, så blir det neppe mørkere enn i dag med massivt og lavt skydekke.

(13.12.2002)


Etter en uke med plussgrader er det ikke mye snø igjen i lavlandet. Bare mangelen på dagslys minner oss om at det er vinter. Bildet er tatt fra Ringskjæret ute i Vester-Raten og viser det som engang var tre selvstendige gårdsbruk - fra venstre bruksnumrene 2, 3 og 4.

(12.12.2002)


I en tingprotokoll fra midten av 1700-tallet er en Erik Monsøn nevnt. Han var en "fattig Fin" som var anvist boplass på Elgsnes for, som det het, "at søge sit Brød ved sin Udror". Bildet viser restene av en boplass like ovenfor det som fortsatt kalles Finnefjæra. Så kanskje var det nettopp her Erik Monsøn bodde.

(11.12.2002)


Slik så det ut her på Elgsnes i dag kl. 13:30. Ikke mye julestemning akkurat, men vi er jo etter hvert blitt vant til at det ikke kommer mye snø før jul. Bortsett fra en kort periode i midten av oktober har vi hatt barmark hele tiden, noe som også framgår av diagrammet øverst på siden.

(10.12.2002)


For noen år siden hadde vi en russer her som produserte en god del ved til bruk på gården. Det var imidlertid vanskelig å få han til å forstå at norske ovner ikke har like stort ilegg som russiske. Noe av veden kunne derfor ikke brukes. I dag har Roy kappet og kløvd den ned til norsk størrelse.

(09.12.2002)


Andre søndag i advent og fortsatt ikke snø. Gårdsveien er hvit fordi det er rim på isen. Etter at bildet ble tatt tidlig på ettermiddagen kom imidlertid væromslaget. Vi har fått nedbør for første gang på lang tid. Ikke snø som man kunne vente på denne tiden av året, men regn.

(08.12.2002)


Selv om det bare er to uker til vintersolverv og sola er langt under horisonten, så kan den likevel fargelegge himmelen slik som i dag. Bildet er tatt cirka kl. 14:30 og viser sørvesthimmelen.

(07.12.2002)


Slik leveres kraftfôret nå til dags, med tankbil som blåser fôret direkte opp i en silo. Det er et enormt framskritt i forhold til den tiden da alt kom med lokalbåten, ble fraktet i land i en robåt, båret opp på fjæra og kjørt til gårds med hest og vogn.

(06.12.2002)


Dette stedet kalles Verslet som betyr underjordisk elv eller kanskje helst "de underjordiskes elv". Ikke så rart at kilden fikk et navn med mytisk tilsnitt, for den ligger ganske høyt i terrenget og med små områder som skulle gi tilsig. Likevel var dette den sikreste vannkilden på hele Elgsnes, og den ble derfor forvaltet i fellesskap. I dag fungerer den bare som vannforsyning til ei hytte i nærheten.

(05.12.2002)


Mellom Lyngmyra og Finnevika ligger Ura. Den er vanskelig å forsere, og har derfor skilt innmark og utmark. Men av og til har sauer lært seg teknikken med å hoppe fra stein til stein for så å bli belønnet med saftig gras. I dag er det et kvigebeite på andre siden, så selv de smarteste sauene må gi tapt.

(04.12.2002)


Bildet viser de synlige sporene etter Kvamplassen på Lyngmyra. Her satte Anton Kvam fra Dyrøy og Nikoline Danielsen fra Ibestad bo cirka 1876. Før de flyttet til Dverberg en gang på 1890-tallet, hadde de fått fire barn som levde opp: Peder, Marselie, Dankert og Kondrad.

(03.12.2002)


Nå i mørketiden er lyset helt spesielt. Oftest er det blått, men noen ganger blir himmelen nærmest fiolett. Før elektrisiteten lyste opp gårder og grender, skapte dette spesielle halvlyset grobunn for en mengde sagn og eventyr om tusser og troll, hulder og fjøsnisser. Ikke så rart da at lysforholdene kalles tussmørke.

(02.12.2002)


I dag har den isnende vinden stilnet. Selv om det bare er fem til seks minusgrader, er forskjellen stor mellom laber bris og stiv kuling. I det siste tilfellet er kuldevirkningen minst 25 minusgrader. Høy luftfuktighet gjør at vinden føles ekstra kald.

(01.12.2002)