På den siste dagen i sommermåneden august er det allerede høst i luften med småregn og maksimumstemperatur på 13,0 grader. Idet bildet ble tatt var det en liten glippe i skydekket som ga et øyeblikk med sollys over deler av gården.

(31.08.2015)


Det er overskyet og temperaturen har falt, så siste helga i august ligger sandfjæra øde og forlatt. Egentlig har det ikke vært mange dager med yrende liv langs Vågen i sommer. Grunnen er selvfølgelig at det ikke har vært mange fine sommerdager. Vel nok har det vært en del dager med maksimumstemperatur på mellom 19 og 20 grader, men det var bare 28. juli med 20,0 grader, 11. august med 20,1 grader, 16. august med 21,7 grader og 17. august med 22,0 grader som var de egentlige sommerdagene.

(30.08.2015)


Etter at storstormen Ole gjorde skade på moloene i Bryggestøa på Raten 7. februar, ble det holdt takst 26. mars og foretatt midlertidig utbedring 13. april slik at havna kunne benyttes denne sesongen. Steindungene på bildet skal brukes ved en permanent reparasjon, men fortsatt er det ikke avklart om Naturskadefondet vil bidra til å dekke kostnadene med å utbedre skadene på moloene. Forhåpentligvis kan jobben bli gjort før høst- og vinterstormene igjen setter inn.

(29.08.2015)


I kveld var fargene på nordvesthimmelen enda mer spektakulære enn kvelden før, og røde skyer satte i tillegg farge på Andfjorden. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(28.08.2015)


Dagene blir kortere, og nå er det ganske mørkt nattestid. Men før mørket faller på kan nordvesthimmelen se ut slik den gjorde i kveld. Bildet til høyre ble tatt ved 21:30-tiden og viser ytterste pynten av Vester-Raten med Ringskjæret og Litjeknausen. Bakenfor sees Andøyfjellene mellom Å og Dverberg. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(27.08.2015)


Med landvind blåste skodda ut i havet, og dermed er det sol fra skyfri himmel. Det ser ut for at den sommeren som har uteblitt tidligere, får vi nå ved inngangen til høsten. Men temperaturer på 20-tallet får vi trolig ikke nå lenger. Så det ble nok med de tre sommerdagene med 20 grader eller mer som vi hadde i slutten av juli og midten av august.

(26.08.2015)


Skodda som lå tett i går, har lettet, og i ettermiddag var det til og med tilløp til blå himmel og gløtt av sol. Men fjellskodda ligger fortsatt som et belte i fjellene rundt horisonten. Bildet viser Toppen på Grytøya omkranset av tåkeskyer.

(25.08.2015)


24. august kalles barsok etter apostelen Bartolomeus som ble flådd levende og etterpå halshugd. I går var siste hundedagen, og barsok ble regnet som første høstdagen. Været denne dagen hadde mye å si for høstværet og årsveksten. I Norsk Folkekalender fra 1848 heter det at om dagen var klar, kunne man vente en klar høst. Så skodda i dag gir nok ikke de beste utsiktene for høstværet.

(24.08.2015)


Høymugla vokser tett på kantene av den kommunale veien ned mot Oppsetta. På riks- og fylkesveiene er det regler for hvor høy vegetasjonen kan bli før den må klippes. Men der Vegvesenet regner i centimeter, regner øyensynlig Harstad kommune i meter, for høymugla er nå om lag halvannen meter høy. Det blir vel til at man også i år må gjøre dugnadsarbeid for kommunen for å hindre spredning av høymuglefrø til jordene omkring.

(23.08.2015)


Det har vært en skikkelig finværsdag med skyfri himmel, vindstille og 19,6 grader som maksimumstemperatur. Dermed ble det igjen liv og røre på sandfjæra. Bildet er tatt fra Oppsetta, der sanden er grov. Derfor trekker folk lengre bort på fjæra der det er finsand. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(22.08.2015)


For første gang i sommer er det i dag landligge i turistanlegget nede på Raten. Ikke på grunn av været, men fordi turistene som har vært her, dro grytidlig i dag morges, og neste gruppe først kommer i morgen.

(21.08.2015)


Selv med klarvær begynner det nå å mørkne nattestid. Bildet til høyre ble tatt ved 23-tiden i kveld, og da hadde fotocellen slått på utelyset. Men ennå er det over en måned før daglengden her nord blir like kort som lengre sør i verden.

(20.08.2015)


Skodda lå tett også i dag morges, men etter hvert som sola kom opp, "skein han av" som man sier på dialekt. Og mot kvelden kom heller ikke havskodda sigende inn, så selv etter at sola hadde gått ned, var det klarvær. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(19.08.2015)


I dag morges lå skodda tett, og ennå da hurtigruten Richard With passerte på sør ved halvtitiden i formiddag var skodda tykk ute i fjorden. Etter hvert fikk sola overtaket, selv om fjellskodda holdt stand på toppene. Men mot kvelden kom havskodda igjen sigende og la sitt klamme slør over landskapet. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(18.08.2015)


Finværet fortsetter, og selv på en mandag var det mye folk nede på sandfjæra. Bildet til høyre er tatt fra Ebergplassen nedover mot Raten. Naustet på bildet kalles Ørnulfnaustet etter han som bygde det i 1978. Bakenfor skimtes Ratefjøsen som ble bygd en gang mellom 1911 og 1914.

(17.08.2015)


I dag har vi hatt årets varmeste dag med 21,7 grader som maksimumstemperatur. Og mer skulle det ikke til for å få sydlandsk stemning nede på sandfjæra - spøkefullt kalt Playa del Elgsnes. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(16.08.2015)


Endelig fikk vi en skikkelig solskinnsdag med landsønning. Den tid nesten alt graset ble hesjet, var dette været for skikkelig høytørk. Med gråvær og regn, kunne høyet bli hengende i hesjene i ukesvis, så når det ble slikt vær som i dag, var det full fart med høykjøringen. Klikk her for å se et bilde fra den gangen.

(15.08.2015)


Selv om skydekket i dag lettet, og vi til og med hadde noen glimt av sol, kommer tussmørket sigende allerede ved 23-tiden. Men det spesielle lyset har sin egen sjarm. Bildet til høyre er tatt fra Storbakkan mot Vågen og Grøtasundet på andre siden av Toppsundet.

(14.08.2015)


Geitramsen står nå i full blomst nede i Oppsetta. Dette er senere enn vanlig, noe som skyldes den kalde sommeren. Men det har vært fuktighet nok, og det har heller ikke vært elg her. Elgen elsker nemlig geitrams, og det den ikke eter, tråkker den ned.

(13.08.2015)


24. juni ble ospevarieteten på bildet omtalt på denne siden fordi løvet ennå ikke hadde sprunget ut. Man skulle tro at det var en ulempe å komme så sent i gang med assimilasjonen, men så viser det seg at når resten av trærne i Rateskogen står brune etter løvmakkens herjinger, står nå disse ospene grønne og fine.

(12.08.2015)


Fram til i dag har det i sommer bare vært en dag der temperaturen nådde 20,0 grader. Men med mild sørlig vind og et skydekke som sprakk opp, fikk vi i dag årets høyeste temperatur med 20,1 grader. Meteorologene melder imidlertid om lavere temperatur allerede i morgen, og når man nærmer seg midten av august, avtar sjansen for temperaturer på tjuetallet. Så håpet om mer mer enn to sommerdager i år er ikke særlig stort.

(11.08.2015)


10. august kalles larsok til minne om den hellige Laurentius som led martyrdøden på denne datoen i år 258. I følge Norsk folkekalender fra 1848 går nå sevja ned i røttene på trærne. Et værmerke var at en tørr larsok ga en tørr høst. Selv om det ikke kom mye regn i dag, var det vel nok til å forhindre en tørr høst - om man skal tro på gamle værmerker.

(10.08.2015)


Både maksimums- og minimumstemperaturen var på stigende kurve fram til for ei uke siden. Da ble årets høyeste temperatur på 20,0 grader nådd. Denne uka har igjen temperaturene begynt å falle. Så om vi ikke får en såkalt "indian summer", er det fare for at året 2015 går inn i historien med bare en enkelt dag med temperatur på 20-tallet.

(09.08.2015)


Tiden for de spektakulære midnattsolbildene er forlengst forbi, men fortsatt er nordhimmelen lys ved midnatt. Derfor er det bare når det er overskyet at tussmørket kommer sigende nattestid. At forgrunnen på bildet er mørk, skyldes at et kamera opererer med gjennomsnittsverdier ved beregning av eksponeringen, mens det menneskelige øyet justerer pupillen ut fra hva man ser på.

(08.08.2015)


Forberedelsene til Arctic Race of Norway har startet, og i dag var TV2 her ute og gjorde opptak nede på sandfjæra med representanter fra byenes beste restauranter som hadde dekket bord på fjæra. Forhåpentligvis var de ferdig med serveringen før floa tok dem. Senere på dagen var TV-teamet her med helikopter som landet på jordet ovenfor Vågen. Dessverre kommer ikke sykkelrittet hit ut, for i så fall hadde det nok blitt ny asfalt over Aunfjellet, og fast dekke fra Aun til Elgsnes.

(07.08.2015)


Torvtaket på Normangården på Raten blir tidlig grønt om våren, men vanligvis visner graset når forsommertørken setter inn. I år har derimot graset fått vokse hele sommeren takket være lave temperaturer, overskyet vær og rikelig med nedbør.

(06.08.2015)


Ku 344 Limba var ventet å kalve i disse dager, og i går kveld var det tydelige at noe var på gang. Men det ble ingen skikkelige pressrier, og fostervannet gikk heller ikke. Så i dag morges ble veterinær tilkalt, og det ble konstatert børslyng. Da det ikke var mulig å få dreid børen og kalven tilbake i rett stilling, var keisersnitt eneste alternativet til nødslakting. På bildet er Meike og Tone i ferd med å sy igjen såret etter keisersnittet. Dessverre berget vi ikke kalven, men forhåpentligvis går det bra med kua. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(05.08.2015)


Da hurtigruteskipet Finnmarken passerte Elgsnes på sør kl. 09:25 i formiddag, lå det fortsatt skoddedotter på fjelltoppene. Men det var stavstille hav, og etter hvert klarnet det opp til å bli en riktig fin solskinnsdag. Bildet er tatt fra havna i Bryggestøa nede på Raten. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(04.08.2015)


Tidligere var grågåsa en sjelden gjest her på Elgsnes, men i de senere år har noen gjess tatt Storåkeren til vårbeite. Unntaket var i fjor vår, da reinen hadde snaubeitet slik at grågåsa ikke fant noe å ete. Men i vår var gjessene tilbake, og nå har de også begynt å komme på håbeite.

(03.08.2015)


Det Bahamas-registrerte cruiseskipet MS Deutschland seilte inn Vestfjorden i ettermiddag. Deretter gikk ferden gjennom Tjeldsundet, i en stor bue utenom Harstad, før skipet dreide hardt babord for at turistene skulle få se vakre Toppsundet. Dessverre var fjellene innhyllet i tåke. Etter at Grøtaværran var passert, satte skipet kurs for Honningsvåg.

(02.08.2015)


To søyer med to lam hver har den siste tiden gått nede i Vester-Raten, men har nå fortrukket til Rateneset på andre siden av Vågen. Området nede på Raten ble brukt til storfebeite for noen år siden, men etter at turistvirksomheten i Normangården startet opp, har dette blitt umulig. Rester av et steingjerde i nordhellingen av Masterhågen tyder på at Rateneset har vært brukt som et avgrenset beiteområde før i tiden. Kanskje var det væren som tilbrakte sommeren her?

(01.08.2015)