Godværet som meteorologene hadde spådd, har latt vente på seg. I dag har det i stedet vært overskyet og sur vind fra nord. Selv uten nedbør trivdes ikke kyrne ute, så de ba tidlig om å få komme inn i fjøset igjen.

(31.08.2011)


Nettene er blitt mørke, og i skumringstimen blir landskapet tegnet med duse pastellfarger. Bildet til høyre ble tatt ved halvnitiden i kveld, og da var det fortsatt lys nok til å fotografere uten å bruke stativ.

(30.08.2011)


Denne sneglen fulgte med da en rundballe ble kjørt til fjøset. Med 80 landlevende arter i Norge, er det umulig for en amatør å bestemme den nærmere. På bildet til høyre er den gjengitt i mer enn full størrelse, så stor er den ihvertfall ikke.

(29.08.2011)


Helt til nå har vi hatt fine sommertemperaturer. Men i dag kom den første smaken av høst. Det har blåst nordavind, temperaturen har falt og skodda har ligget tung i Gytlandsfjellene. Imidlertid har vi ingen grunn til å klage, for sommeren har vært fin den, ikke minst i et agrarperspektiv.

(28.08.2011)


Allerede i juni lot løvetanna sine frø spre bokstavelig talt for alle vinder. Nå er den igjen klar med ny forsyning av ugrasfrø over alle jorder. Billedformatet gir ikke innblikk i den sinnrike flygeinnretningen som hvert enkelt frø er utstyrt med. Ved å klikke på bildet til høyre, blir dette mye mer synlig.

(27.08.2011)


En tur på havet i dag ga som resultat sju torsker, 14 seier og en makrell. Særlig seien bet villig, med opp til fem i slengen på dorga. Det tok dermed ikke lang før det var nok middagsmat for en stund. Også måsene så ut til å ha fått nok mat, for de orket ikke å fly unna båten, men padlet bare til side så pass at de ikke ble påkjørt. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(26.08.2011)


En fin dag med omtrent vindstille og solskinn det meste av dagen. Men utpå ettermiddagen kom skyer drivende inn fra sørvest, og etter kort tid var det helt overskyet slik bildet til høyre viser. Senere på kvelden kom det også litt regn, men nedbørmengden var ikke tilstrekkelig til at den ble registrert av værstasjonen som bare måler hele millimeter med nedbør.

(25.08.2011)


Kystvaktskipene KV Svalbard og KV Nordkapp kom like etter hverandre ut Toppsundet med kurs for Andfjorden i ettermiddag. KV Nordkapp var bare en svipptur ute i fjorden før hun vendte baugen inn Toppsundet igjen, mens KV Svalbard fortsatte videre nordover. Utenom kystvakskipene er motivet i dagens bilde omtrent det samme som i går, men været er vesensforskjellig. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(24.08.2011)


23. august er siste hundedagen. Det heter at om hundedagene går inn med sol, skal de gå ut med regn. Og siden det var sol 23. juli og ubetydelig regn, fikk vi et skikkelig regnskyll i ettermiddag slik at det totalt ble 12 millimeter i dag. Ikke siden Jakob våthatt har vi hatt så mye nedbør på en dag. Den dagen kom det imidlertid nesten tre ganger så mye som i dag.

(23.08.2011)


Nok en overskyet dag, og nå kom det litt mer nedbør enn i går. Værstasjonen vår registrerte bare en millimeter regn her på Elgsnes, men det var nok atskillig mer som kom på vestsiden av Kvæfjorden. På bildet til høyre sees en regnbyge mot Kvæfjordfjellene i bakgrunnen.

(22.08.2011)


En overskyet dag, men ubetydelig nedbør. Og fortsatt er det bra temperaturer, så markene som ble høstet for en måned siden, er nå grønne og fine. På bildet sees Storhågmyra nærmest mens skiftene Stormyra øst og Durmålstuva sør skimtes i bakgrunnen. Klikk på bildet for å se en større panoramaversjon.

(21.08.2011)


Det er ikke høst riktig ennå, men de mest pessimistiske trærne har alt begynt å trekke klorofyllet ut av bladene for å ta vare på det dyrebare nitrogenet til neste vekstsesong. Dette skyldes nok at trærne står på grunnlendt mark med dårlig tilgang på vann når det er lite nedbør. Hvis det ikke lenger hjelper å lukke porene i bladene, gjenstår bare strategien med å redusere løvverket for å hindre uttørking og død.

(20.08.2011)


I regnværet i dag var det ingen mennesker på sandfjæra, så ei havørn slo seg ned. Den viftet med vingene for å tørke dem, men med regn i luften og 93 prosent relativ fuktighet, ble det nok dårlig vingetørk. Men da den oppdaget fotografen, tok den likevel til vingene. Klikk på bildet til høyre for å se havørna i flukt.

(19.08.2011)


En av båtene til Nordlaks slepte fire store mæreringer forbi Elgsnes i dag. Det var nærliggende å tro at de skulle til Hestenvika hvor selskapet har en av sine lokaliteter. Men der er det fortsatt bare en oppdrettsflåte og ei lita mære etter at selskapet tauet vekk de fleste mærene tidligere i sommer. Trolig skal naturen selv få rense Hestenvika før man igjen kommer med mærer og smolt.

(18.08.2011)


Sola gikk i kveld ned i Roksdalen på Andøya. Skyer gjorde at soløyet ikke var synlig, men solnedgangen, med karakteristiske farger på skyer og hav, var likevel fin.

(17.08.2011)


Humla (bombus) benytter finværet til å samle opplagsnæring for vinteren til dronninghumla som skal overvintre og føre arten videre neste år. Det er imponerende å se hvor grasiøst den tykke kroppen kan ta seg fram mellom blomsterknoppene på reinfannen (chrysanthemum vulgare) uten å bruke vingene.

(16.08.2011)


Etter at vi har montert ny vacuumventil på melkeanlegget, var det behov for å få sjekket at anlegget har korrekt vacuum. Derfor kom Marie Kolle fra TINE i Harstad hit i dag. Når hun først var her, fikk vi også gjennomført en fullstendig kontroll av alle komponenter i melkeanlegget. Tatt i betraktning at installasjonen er fra 1982, og at retningslinjene for melkeanlegg er betydelig innskjerpet siden da, holder anlegget fortsatt en brukbar standard.

(15.08.2011)


Med høytrykk over Kola blir det som regel fint vær her nord. Og i dag har været vist seg fra sin beste side. Selv om temperaturen bare nådde 21 grader i ettermiddag, føles det varmt når sola skinner og det for en gangs skyld er nærmest vindstille. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(14.08.2011)


I dag er det 50 år siden det første kapellet her på Elgsnes ble innviet av biskop Alf Wiig. Natt til 15. juli 1982 ble imidlertid kapellet påtent slik at det brant ned til grunnen. Det ble gjenreist mye i samme stil som tidligere, men nå også med underetasje med toaletter, kjøkken og et forsamlingslokale. Det nye kapellet, som i likhet med det første, bærer navnet Hans Egedes Minne, ble innviet 16. mai 1985. I kveld var det jubileumsgudstjeneste i kapellet.

(13.08.2011)


Blomstene nede på geitramsens stilk springer først ut. Deretter skjer blomstringen videre oppover stilken, og nå er den i ferd med å nå toppen. Så da nærmer også geitramsens blomsterprakt seg slutten for i år. Nå til dags er planten bare til øyenslyst, mens den tidligere ble brukt som betennelsehemmende og beroligende middel. Og før fystikkenes tid ble de silkeaktige frøhårene brukt til å fange opp gnistene når man slo ild.

(12.08.2011)


Katten på bildet stakk av da en tidligere røkter flyttet herfra for mer enn sju år siden. Den har deretter gått i arv fra røkter til røkter, og hver røkter har lagt nytt navn på katten. Nå lyder den navnet Pisone som betyr hankatt på rumensk, og den kommer til matfatet selv om det er Tore som serverer nå som Lavinia er på ferie.

(11.08.2011)


10. august kalles larsok og var opprinnelig en katolsk minnedag for Sankt Laurentius som ble brent til døde denne dagen i år 258. Når navnet har holdt seg opp mot vår tid, skyldes det imidlertid at det var en viktig merkedag som varslet høst- og vinterværet. Ifølge Norsk Folkekalender fra 1848 skal nå sevjen begynne å gå ned igjen i røttene, altså en forberedelse til høsten.

(10.08.2011)


I dag har det vært kald vind fra nord. Temperaturen har falt til 11 grader, og effektiv eller følt temperatur har vært helt nede i 8 grader. Om værforandringen har sammenheng med makrellskyene i går ettermiddag skal være usagt. Uansett har det vært utrivelig kaldt til å være sommerstid. For man kler seg vanligvis ikke i varmekjeledress på denne tiden av året.

(09.08.2011)


Skyene på vesthimmelen i ettermiddag ser ut for å være altocumulus makrellskyer. Dette er skyer som dannes når store fuktige luftmasser stiger opp og blir kondensert. Det skjer som regel i forbindelse med en front, og derfor har makrellskyer vært sett på som et tegn på at været blir dårligere.

(08.08.2011)


Bildet til høyre viser utsikten fra Litjebakkan. Midt i bildet er bebyggelsen på Storbakkan, mens husene på Ebergplassen og Raten kan skimtes i bakgrunnen til høyre. På andre siden av Toppsundet ligger gården Alvestad på Yttergryta.

(07.08.2011)


Selv om det var frisk bris til liten kuling fra nord i dag, er det sjelden at vind fra denne retningen gjør skade. Det er imidlertid en grunn til at båtene ligger samlet på vestsiden av Vågen. Nordvesten kan nemlig være tung her på Elgsnes, og da er det godt å ha le av Åborskjæret, Litjeknausen og Litjeknausflua der storbåra bryter av. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(06.08.2011)


Kvitbladtistelen (cirsium heterophyllum) vokser på litt fuktig mark, og har funnet skråningen av naustveien som et egnet voksested. Med høyde opp til 150 centimeter, den karakteristiske blomsten med form som en velbrukt malerkost og - slik navnet tilsier - blader med hvit underside, er ikke planten til å ta feil av. Før i tiden var kvitbladtistelen en nytteplante hvor blant annet bladene ble brukt til sårheling. I dag blir den derimot sett på som ugras.

(05.08.2011)


Når de flatbunnede tupperware-baljene ligger i havn på grunn av vinden, kan båter med skikkelig skrog og rigg seile for god bør, og det helt uten bruk av støyende og forurensende motorer. Bildet ble tatt idet havseileren passerte Rateneset på vei inn Toppsundet.

(04.08.2011)


For to dager siden var det folk på standa og unger som badet. Kald nordavind gjør at sandfjæra nå ligger øde. Et par bobiler som har parkert på snuplassen i Oppsetta kan skimtes til høyre i bildet. Heller ikke disse turistene har vært å se. De sitter vel inne i bobilene og kurer.

(03.08.2011)


Den ene dagen er ikke den andre lik her nord i verden. Avhengig av om det er høytrykk eller lavtrykk over Kola, kan vi ha nesten tropevarme, eller vi kan ha isnende kald vind fra Nordpolen. Riktig så stor forskjell er det ikke fra i går til i dag, men temperaturen har falt betydelig, og skodda ligger i fjellene. "Han tålte ikkje varmen", pleide de gamle å si om slik værforandring.

(02.08.2011)


August starter bra med landvind, sol og 22,6 grader som maksimumstemperatur. Sammen med rotbløyta for en uke siden får sol og varme fart på grasveksten i gjenlegget. Og på himmelen er det bare godværsskyer. Det knytter seg også værmerker til dagen. Eksempelvis heter det i Norsk Folkekalender fra 1848 at om det regner 1. august, skal regnværet fortsette i tre uker.

(01.08.2011)