Solskinn og varme de siste dagene har fått graset til å våkne til liv, og nå begynner det så smått å bli grønnskjær på engene. Bildet er tatt fra Ebergplassen oppover mot Gården. Fjellene i bakgrunnen tilhører den delen av Kvæfjordalpan som ikke lenger ligger i Kvæfjord kommune, men ble overtatt av Sortland da gårdene fra Røykenes til Kinn ble overført dit 1. januar 2000.

(30.04.2016)


Klokken 13:33 passerte brønnbåten Bjørg Pauline Inner-Aun på vei ut Toppsundet. Neste AIS-registrering var klokken 17:21 idet båten passerte Elgsnes, mindre enn fire kvartmil lengre ut i sundet. Da bildet ble tatt klokken 16:15, lå Bjørg Pauline på sørlig kurs, og var som bildet viser godt lastet. Vel en time senere lå båten mye høyere i sjøen. Om man da hadde levert smolt til anlegget på Hestenvika, eller om man hadde dumpet avlusingsgift i sjøen, vites imidlertid ikke.

(29.04.2016)


På toppen av Nordhågen ytterst i Vester-Raten er restene av en luftvernstilling fra krigens dager. Dette er et yndet tilholdssted for harstadfolk og andre som kommer ut hit for å betrakte solnedgangen, og senere midnattsola. Det er også et sted som benyttes mye til grilling på fine sommerdager.

(28.04.2016)


I ettermiddag slepte en oppdrettskatamaran ei merd forbi Elgsnes. Den siste tiden har de holdt på med å reetablere oppdrett i lokaliteten utenfor Hestenvika. Den har ligget brakk noen måneder, trolig for at dritten som hoper seg opp under merdene, skulle spre seg utover. Det er pussig at om en bonde slipper ut aldri så lite gjødsel ved et uhell, er det miljøkriminalitet, men når oppdrettsnæringen slipper ut like mye kloakk fra et enkelt anlegg som fra en hel by, kalles det å gjødsle fjorden.

(27.04.2016)


Også etter solnedgang kan landskapet være vakkert. Med røde skyer og reflekser i stille hav blir det flere fargenyanser og kraftigere fargetoner enn før sola har gått ned. Krusningene på den ellers speilblanke Vågen bryter opp ensformigheten og gir ekstra liv til bildet. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(26.04.2016)


I kveld gikk sola ned i Roksdalen på Andøya ved halvtitiden. Kveldene er allerede lange og lyse, og nå er det mindre enn en måned til vi igjen har midnattsol. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(25.04.2016)


Småfisk har søkt tilflukt i havna i Bryggestøa for å slippe unna større fisk. Men her blir de jaktet på av stormåse, skarv og siland. Og selv oteren gjør innhogg i stimen av småfisk. I dag var enda en predator kommet til, for fire hegre hadde også funnet ut at her var det mat å finne. De er imidlertid veldig skye, så det ble bare bilde av en av hegrene før også den lettet og fløy sin vei.

(24.04.2016)


Ett av vårtegnene er at det kommer bobiler på snuplassen i Oppsetta. De to på bildet kom i går kveld, men pakket sammen og dro i dag morges. Kanskje var det snøværet i natt som skremte dem. Men aprilsnøen blir sjelden liggende lenge, og i ettermiddag var nysnøen borte.

(23.04.2016)


I kveld var det en glippe i skydekket langs horisonten i vest. Dermed fikk himmelen en gyllen glød like etter solnedgang, og skyene over fikk et rødlig skjær. Dette skyldes at jo mer fuktighet det er i atmosfæren, dess større blir lysbrytingen. Og siden det blå lyset har kortest bølgelengde, spres dette mest; mens det røde lyset, som er i den andre enden av spekteret, spres minst.

(22.04.2016)


Selv om telen gikk på målepunktet i myra på bildet for to og en halv uke siden, har det helt til nå vært tele i gårdsveien. Og fortsatt er det strålingsfrost nattestid, så i dag morges var det frost på veien. Opptiningen går derfor langsomt. Og så lenge det ligger mye snø i Elgsnesmarka og i Elgen, blir det ikke skikkelig varmt. Men uansett er våren tidligere enn hva man over tid har vært vant med.

(21.04.2016)


Sandfjæra her på Elgsnes har lenge vært populær blant Harstad-folk sommerstid. Nå ser det ut for at også nordlysturister har interesse av å komme hit. I februar/mars var det tre britiske testgrupper her, og nå har et stort internasjonalt turistbyrå bestemt seg på å satse på nordlysturisme i vårt område, med Elgsnessanden som en av attraksjonene.

(20.04.2016)


Meteorologene hadde meldt nedbør, men så ble det enda en dag med solskinn og finvær. Selv om vinden er kald, er det bra utevær bare man er godt kledd. Turistene nede på Raten nytter godværet til å fiske, selv om de på bildet nok er på for grunt vann for årstiden. Holmen i bakgrunnen er Litjeskarvhausen i Grøtaværran, og bakerst i bildet sees fjellet Arnipa på Andøya.

(19.04.2016)


Kari Bremnes synger at "æ e mest gla' i når grågåsa kjæm", men så har hun heller ikke eng som grågåsa har lagt sin elsk på. I noen år nå har grågås beitet på Storåkeren og Oppsettåkran. Så langt å år har det bare vært 2 - 3 gjess her, mens det tidligere år har vært flere. Nå er de blitt så vant med å bli jaget på at de bare tar en svipptur ut på Vågen til det igjen er klar bane til matfatet. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(18.04.2016)


I dag har det vært 6,9 plussgrader, og det fikk årets første neslesommerfugl ut av dvalen. Den hadde oppholdt seg i solveggen før den ble forsøkt fotografert, så vekselvarm som den er, var den rask til å fly straks den merket bevegelser i nærheten. Det ble derfor ikke mulig å ta bilde rett ovenfra slik at begge vingene vistes.

(17.04.2016)


Ebergplassen har navn etter Kristian Eberg Hartvigsen (1819 - 1900) fra bnr. 3 som bygde her omkring 1860. Det nåværende huset ble bygd av Ørnulf Andersen (senere Drøsshaug) i 1973, og i 1991 solgt videre til Tore Ruud som nå bor der.

(16.04.2016)


Etter at den russiske krysseren Murmansk slet seg under slep og drev i land i Sørvær på selveste julaften i 1994, ble det reist krav om slepebåtberedskap i nord. Etter hvert kom dette på plass, men som regel har det vært slepebåter registrert i skatteparadiser som Panama som har fått oppdraget. Men i dag var det norskregistrerte MS Strilborg som seg forbi Elgsnes i dorgefart. Trolig henger dette sammen med at lav oljeaktivitet har presset ratene, og ikke de såkalte Panama-papirene.

(15.04.2016)


I dag er første sommerdagen, eller sommermål, som dagen også kalles. Dette var en viktig merkedag om våren. Dersom det var frost natt til sommermål, kunne man vente tretti frostnetter framover. Og var det frost natten etter sommermål, kunne man vente tre frostnetter til sommeren, den første ved jonsok, den andre ved olsok og den tredje ved barsok.

(14.04.2016)


Snøværet fortsetter, selv om det i dag har vært solgløtt mellom bygene. Den tid man brukte primstav for å holde rede på dager og måneder, var dette siste dagen på vintersiden av primstaven. Fra i morgen ble sommersiden snudd ut. Men det er lite håp om at det blir mer sommerlig i morgen for det, ihvertfall om man skal tro meteorologene.

(13.04.2016)


Så var likevel ikke vinteren helt over. Med temperaturer rundt null kom nedbøren som snø, og selv om den forsvant igjen i ettermiddag, snødde det igjen i kveld. I år var påsken uvanlig tidlig, så kanskje det er påskeria som kommer først nå. Reinkalvria kommer rundt 1. mai, så den kan det ikke være.

(12.04.2016)


Grågåsa har kommet, og nå konkurrerer den med reinen om å beite på innmarka. Som en følge av at bønder har problemer med grågås som beiter på enga, er det på tale med utvidet jakttid på gås. Men foreløpig er reinen et større problem enn gåsa, så jakttid på rein hadde vært til større nytte.

(11.04.2016)


Når det begynner å våres her ute i havgapet, kommer folk fra byen hit ut for å spasere på sandfjæra, grille eller bare for å sitte og se ut over havet. I Oppsettfjæra var det i dag bål, så da har nok grillsesongen startet.

(10.04.2016)


I dag blomstret hestehoven oppe på Torveberget. Det er tidligere enn normalt selv for hestehoven. Så har da også våren kommet tidlig i år. Før om årene har det stort sett vært snø på bakken 9. april. Klikk her for å se hvordan det var i dag for fire år siden. Men det kan fortsatt komme tilbakeslag, og både reinkalvria og pinseria har vi foran oss.

(09.04.2016)


Selv om det nå er lite tele igjen på jordene, har telen gått lengre ned i gårdsveien som har vært brøytet og traffikert gjennom vinteren. Derfor har den ennå ikke tørket opp tilstrekkelig til at den kan høvles. Dette gjelder særlig det siste stykket ned mot Raten hvor veien ikke er bygd på steinfylling.

(08.04.2016)


Da området nedenfor Rateveien fra Kattbekken til grensen mot bnr. 2 ble fulldyrket, kom det fram mye stein. På det verste ble terrenget to meter lavere etter at steinen var fjernet. Steinen ble lagt langs fjæra for å beskytte mot bølgene. Denne barrieren er blitt stadig viktigere etter hvert som havnivået har steget.

(07.04.2016)


Det er mye jern i myrene her på Elgsnes, noe som skaper problemer for dreneringen. I løpet av vinteren hadde utløpet fra en kum gått tett, så vannet flommet over. På bildet forsøker Tore å åpne opp utløpet. Men det ble behov for både lensepumpe, stakebånd og spyleslange før problemet var løst.

(06.04.2016)


Selv om det fortsatt er halvannen måned til vi har midnattsol, er vi på vei inn i en periode med lange lyse kvelder. Og når det er klarvær og stille hav slik som i kveld, kan også denne tiden av året ha sin skjønnhet.

(05.04.2016)


I kveld lå Andfjorden speilblank, og dagens maksimumstemperatur var hele 8,4 plussgrader. De høye temperaturene den siste tiden har gjort at telen har forsvunnet på målepunktet i myra nedenfor fjøset. I gårdsveien er det imidlertid fortsatt tele, men også brøytestikkene begynner nå å løsne, så snart kan veien høvles. Det er i så fall rekordtidlig.

(04.04.2016)


Snøfreseren er koblet fra traktoren, men er fortsatt parkert nede på gården med kraftoverføringsakslingen på. For det kan fortsatt komme snø, selv om siste uka har vært mild. Men nå tiner også telen i jorda, og da skal det mer til for at en eventuell aprilsnø blir liggende.

(03.04.2016)


Her på Elgsnes er det nå barmark i lavlandet, mens fjellene i bakgrunnen på bildet er dekket av snø. Fjellrekken på vestsiden av Kvæfjorden kalles ofte Kvæfjordalpan, og vi sier også Kinnelandet om området mellom Kinneset og Finnseter. Klikk på bildet for å ae en større versjon.

(02.04.2016)


Årets første fisketurister kom i går kveld, og i dag hadde de sin første tur på havet. Været var litt rufsete tidlig på dagen, men vinden spaknet noe utover ettermiddagen, så de har ihvertfall fått prøvd fiskelykken. På bildet har den første båten akkurat løsnet tampene.

(01.04.2016)