Solnedgangene kan være spektakulære de siste ukene før det blir midnattsol. I dag har det vært nydelig vær med 17,0 grader som maksimumstemperatur. Det er uvanlig varmt til å være i april måned. Snøsmeltingen har til nå gått trått, men i dag har det sildret bekker alle steder.

(30.04.2008)


På denne tiden av året, når havet ligger stilt og sola går ned bak Andøyfjellene, er det et vakkert fargespill på himmel og hav like etter solnedgang.

(29.04.2008)


Katta på bildet stakk av da en røkter flyttet herfra for fire år siden. Siden da har den vært halvvill, men har holdt seg til de folkene som til enhver tid har bodd på Raten. Den har imidlertid vært vant til å skaffe mesteparten av maten selv, så den ser trolig på røyskatter som konkurrenter i matfatet. Det må være grunnen til at den dreper dem så snart sjansen byr seg.

(28.04.2008)


På engelsk kalles tjelden oyster catcher. Selv om vi ikke har østers her, finner den både skjell og kukelurer ved fjære sjø. På sandstranda er det fjæremark som visstnok også skal være en god spise for tjelden.

(27.04.2008)


I dag steg temperaturen såpass at snøsmelingen skjøt fart. I Storbakkan er det nå bagatellmessig med snø igjen, men oppe i fjellet Elgen i bakgrunnen ligger det fortsatt nok snø til at vinden kjennes bisk og kald.

(26.04.2008)


Dagene blir stadig lengre, og nå er det ganske lyst på nordhimmelen ved midnatt. Selv om bildet til høyre er tatt med så lang lukkertid at stativ var nødvendig, så er det nå så lyst at utelysene kan slås av for sommeren.

(25.04.2008)


Arbeidet på hyttetomta på Torveberget fortsetter. Nå er det brønnboring etter vann som står for tur. Og vann fant man, selv om det måtte bores helt ned til cirka 100 meters dyp.

(24.04.2008)


Karin Boye:
Ja
visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt, som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer och det som stänger.

(23.04.2008)


Storspoven, eller gåsebogen som den kalles på dialekt, kom i forrige uke. Men snøen på jordene gjorde at den har holdt seg nede i Vester-Raten der det allerede var barmark. Det er vanskelig å si hvor lenge dette paret har vært her, men ihvertfall pleide et par å ha reir på Stormyra før den siste delen av myra ble dyrket for om lag 10 år siden. Det var grunn til å tro at spoven ville finne ny reirplass etter at omgivelsene skiftet til eng, men senest i fjor hekket et storspovepar på Stormyra.

(22.04.2008)


Kald luft med snøbyger kommer stadig ned fra Arktis. Gårdsveien, der vi for fire dager siden måtte lede vekk alt flomvannet, er igjen dekket av snø. Så de vårtegnene vi får glede oss over er trekkfugler som snøspurv, tjeld, stær, grågås og storspove.

(21.04.2008)


Bildet til høyre ble tatt i skumringstiden i kveld. Dermed har det et blåstikk som ellers er vanlig for mørketiden. Selv om det ikke akkurat er vår i luften, blir dagene stadig lengre. Midnattsola skinner allerede på Svalbard, og om en måned har vi den også her.

(20.04.2008)


En enslig måse holder vakt over Litjeknausen mens Kystvakta er på vei ut Andfjorden for større vaktoppdrag utaskjærs. Bildet er tatt med teleobjektiv nesten fra havnivå. Fordi jorda er rund og kystvaktskipet langt unna, ser det ut som om nesten hele skroget er nede i havet.

(19.04.2008)


Vinden har snudd på nordvest, og temperaturen har igjen falt ned mot frysepunktet. Men snøen tiner fortsatt, og stadig mer av markene blir bare. Det er noe is på jordene, men den er perforert og ganske sprø. Så fortsetter det slik som nå, er snart all snø og is borte slik som på dagens bilde.

(18.04.2008)


Plutselig slo det om fra snø til regn, og dermed begynte snøen å tine. Når det i tillegg er overskyet vær, blir det ikke nattefrost som forsinker snøsmeltingen. Bildet er tatt ved nitiden i kveld, og da måtte vi lede vannet vekk fra gårdsveien for å unngå skade på veibanen.

(17.04.2008)


Våren lar vente på seg. Selv om det i dag er sørvestkuling, kommer likevel nedbøren i form av snø, ikke regn som man kunne forvente på denne tiden av året.

(16.04.2008)


I dag har det vekslet mellom skyet vær og solskinn. I kveld er det igjen overskyet. Bare et hull i skydekket over Sandnesbogen på vestsiden av Kvæfjorden slapp sollyset gjennom og skapte motivet til høyre.

(15.04.2008)


14. april er sommermålsdagen. Nå begynner sommerhalvåret som varer til 13. oktober. Men det er ikke mye tegn til vår. Det har snødd mer eller mindre hele dagen, og ravnen på bildet grynner til buken mens den bruker hodet til å skrape bort såpass snø at den kan gjøre seg håp om å finne noe etende på Storåkeren.

(14.04.2008)


Det snødde i natt, så i dag morges var landskapet igjen helt hvitt. Men plussgrader og tidvis solskinn fikk mye av denne snøen til å tine vekk. Så i kveld er det igjen bart nederst på Bertelåkeren, til glede for snøtittingen som trenger å bygge opp reserver før det strabasiøse langstrekket til Svalbard.

(13.04.2008)


I kveld oppstod det et optisk fenomen på himmelen om lag 30 grader fra soløyet like før solnedgang. Det minte litt om en loddrett regnbue, men fargene var utydelige. Den mest nærliggende forklaringen er at det var små iskrystaller i atmosfæren som spredte sollyset.

(12.04.2008)


Kald vind fra nordøst gjør at krokusen ikke tar sjansen på å folde ut kronbladene. Men i dag kom også stæren, så dermed er våren her uaktet at temperaturen fortsatt beveger seg rundt frysepunktet.

(11.04.2008)


Det kan variere en god del fra år til år hvor mange kvigkalver man får. For to år siden fikk vi mange, og dermed er det nå flere kalveferdige kviger enn vi har bruk for selv. Terje Johnsen har kjøpt to kviger, og har på bildet akkurat lastet opp den andre i hestehengeren for transport til Kveøya.

(10.04.2008)


Selv om det fortsatt er snø på markene og tele i jorda, så begynner plantene så smått å livne til i solveggen på sørsiden av det gamle våningshuset på Storbakkan. Den første blåveisen har alt sprunget ut, og krokusen er på vei.

(09.04.2008)


Solskinnsdagene fortsetter, men det betyr samtidig nattefrost. Dermed skjer tiningen veldig langsomt. Fra nå og framover er den mest kritiske perioden for hvordan engvekstene klarer seg gjennom vinteren. Så lenge det er snødekke på jordene, går det som regel bra. Det ideelle været framover er imidlertid mild vind og regn slik at vi får rask avsmelting.

(08.04.2008)


Nå går sola ned mellom Kinnaksla på Hinnøya til venstre i bildet og Bjørskinnaksla på Andøya til høyre i bildet. Før det ble vanlig med lommeur og senere armbåndsur til alle og enhver, visste folkene her på gården at klokka var sju på kvelden når sola stod over Risøysundet. Sommertid gjør nå at klokka er åtte.

(07.04.2008)


Igjen er det finvær. Bare noen små skydotter pynter opp den knallblå sørhimmelen.

(06.04.2008)


Hovedbygningen på Raten er bygd i minst to omganger. I følge Trondenes bygdebok er den eldste delen fra 1723. i vindusrekken tilhører de to nærmeste vinduene et selvstendig bygg. Den høye og smale formen og det faktum at det en gang i tiden har vært dør i fronten, gjør det naturlig å tenke seg at dette er et hus handelsmannen har bragt med seg fra Trondheim. Kanskje er dette den eldste delen av huset.

(05.04.2008)


Gråvær og plussgrader er det som skal til for å få fart på smeltingen av snø og is. Slikt vær er også gunstig for overvintringsevnen til engplantene.

(04.04.2008)


Etter en periode med gråvær, var det i dag nydelig vintervær med sol som nå er kommet så høyt på himmelen at den begynner å varme, særlig i sørhellingene.

(03.04.2008)


Når fjorden ligg still og småbåra blidt
slikkar innatt mot strand -
då rørest ein streng i hjarta mitt
og logar ein ungdomsbrann.

(Dikt av Edvard Ruud)

(02.04.2008)


Før i tiden sa man at tjelden skal være på Loppasanden 1. april, død eller levende. I år kom ihvertfall tjelden til Elgsnes 1. april. Og det er ikke aprilsnarr.

(01.04.2008)